Halskæder – udtryk inden for smykker

Kløer, sten, tænder, keramik og andre ting udgjorde de første vedhæng til de tidlige halskæder. Vore fjerne forfædre brugte, hvad de nu kunne finde på jorden til at hænge om halsen. Efterhånden som civilisationerne udviklede sig, gjorde materialerne til smykker også.

Egypterne lavede farvede glasperler, men de elskede også ædelsten i deres smykker. En stilart, der er typisk egyptisk er usekh'en, som er en guldkrave-stil, som ofte blev pyntet med charms og ædelstene. I dag er halsbåndet måske det, der kommer tættest på denne fortidige pyntegenstand.

Guld halskæde med vedhæng

 

Former for halskæder

Klassiske stile og nye trends

Der findes så mange forskellige former for halskæder at vælge imellem – perler, sølv, guld - at der virkelig er noget for enhver smag. Fra det mest enkle solitaire diamant vedhæng til ejendommelige lag – udtryksmulighederne er uendelige. Der findes intet mere klassisk end en perlehalskæde. Uanset om det er ægte eller uægte perler, så bærer kvinder i alle aldre disse klassiske smykker ved specielle lejligheder.

Guld halskæder er også klassiske og passer til alt, fra dagligdags til mere stilet. Der er enkle guldkæder, der kan hænges vedhæng på, og der er smarte smykker, der ikke behøver anden pynt. Mænd synes også godt om denne stil. Mænd har tendens til at bære dristigere smykker, der er bredere og tykkere. Ofte vil de også bære et tungt guldvedhæng eller en charm.

Sølvsmykker fås lige fra rimeligt billige og enkle vedhæng til meget dyre smykker i modedesign. Nogle af disse designersmykker kan være lige så dyre som smykker med guld og ædelstene. En forholdsvis ny trend inden for sølv er kæder med initialer. Initialerne kan pyntes med krystaller eller diamanter eller de kan være ubesmykket.

Metal- eller plastikperler, der ofte gør det ud for dagligdags smykker, kan også være temmelig dyre. Heldigvis findes der stilfulde smykker lavet af alle mulige slags materialer, der kan købes i en hvilken som helst prisklasse.

Rensning af perlehalskæder og guld halskæder

Perler laves normalt af plastik og kan rengøres med en fugtig klud. Hvis de er af guld, skal de rengøres som enhver anden guld halskæde: Med varmt sæbevand, og forsigtigt aftørres med en blød klud. Sølvhalskæder kræver en anderledes behandling pga. sølvets tendens til at plette. Der bør anvendes en speciel sølvrens til at fjerne disse pletter. Der findes klude, cremer og væsker, der er specielt fremstillet til dette formål.

Til opbevaring af halskæder bør bruges den del af smykkeskrinet, der har kroge. Du kender dem – den type skrin, hvor krogene er placeret på indersiden af lågen. Disse er til at hænge halskæderne på. Hvis ikke dette gøres, kan halskæderne hurtigt blive viklet ind i hinanden. Og det er noget af en tålmodighedstest at skulle vikle det rod ud!

Til en speciel lejlighed er en diamanthalskæde, eller noget i en anden stil, et glimrende valg til en gave. Den behøver ikke at være stor, og den holder for altid. Uanset om det er til en speciel lejlighed, eller om hun blot vil forkæle sig selv … valgmulighederne er utallige. Enkle eller sofistikerede, eller smarte og søde; der er en stil til enhver personlighed.