Guide: Halskæde ægte eller uægte guld?

guld halskæde

Når du køber smykker og ønsker den ægte vare, er det godt selv at være i stand til at kunne afgøre, om en halskæde er af uægte eller ægte guld.

Her er nogle måder hvorpå du kan afgøre, om dit smykke er af ægte eller uægte guld.


Instruktioner for valg af guld halskæde


Ting, du har brug for:
* De guldsmykker, som du ønsker at identificere
* et forstørrelsesglas eller en juvelerlup.

 • Saml de guld halskæder, du ønsker at identificere for ægthed. Tag et forstørrelsesglas eller en juvelerlup for at kunne inspicere hver halskæde grundigt.

 • Se på guldsmykkets mærkninger. Halskæder og armbånd af guld er mærket i henhold til graden af renhed. Find mærkningerne for at finde ud af, om de er af guld eller om de er uægte.

  Følgende mærkninger er anvendt til at indikere procenten af smykkets guldindhold: 24K: Rent guld
  18K: Ca. 75 % guld
  14K: Ca. 59 % guld
  10K: Ca. 42 % guld

 • På et godt oplyst sted kigger du på guldhalskæden, nær spændet, og kigger efter et lille metalmærke. Dette mærke bør være ovalt eller rektangulært, og det skal være i samme farve som halskæden og spændet.

  Brug et forstørrelsesglas eller en lup og kig omhyggeligt på begge sider af mærket. Dette vil være mærket med guldets karat. Mærket kan være 10K, 14K, 18K eller 24K – eller et decimal, som for eksempel .750, der indikerer 75 % eller 18K.

 • Hvis der på mærket står EP eller GP, er halskæden belagt, dvs. at halskæden ikke er af rent guld, men er belagt med guld eller et andet metal for at reducere prisen.

 • Hvis du ikke kan finde en mærkning, kan du afgøre om halskæden er af uægte guld ved at se, om guldet falmer. Se efter, om halskæden er falmet. Hvis guldet virker mat og sølvagtigt i farven, betyder det, at det er falmet og at det er uægte.
  Ægte guld falmer ikke. Belagte guld halskæder kan også skalle, og de kan falme med tiden.

 • En sidste måde at afgøre, om halskæden er ægte eller falsk på er ved at tage den med til juveleren. Juveleren kan lave en syretest for at bestemme guldindholdet.